joi, 10 decembrie 2015

Transport energiei

                   Transportul si distributia energiei electrice 


   Dintre formele sub care se consumă energia, un loc deosebit îl  ocupă energia electrică fapt dovedit şi de creşterea continuă a ponderii energiei primare transformată în energie electrică (peste 40%, în prezent).

            Avantajele deosebite pe care le prezintă energia electrică în raport cu alte forme de energie - poate fi obţinută, cu randamente bune, din oricare altă formă de energie, poate fi transmisă rapid şi economic la distanţe mari, se poate distribui la un număr mare de consumatori de puteri diverse, se poate transforma în alte forme de energie, în condiţii avantajoase, este "curată", adică odată produsă nu este poluantă, se pretează bine la automatizări, se poate măsura cu precizie etc. - au determinat extinderea continuă a domeniilor de utilizare a acesteia şi implicit a crescut numărul şi puterea instalaţiilor destinate acestui scop.

 
            Deoarece energia electrică solicitată de consumatori nu poate fi stocată, ea trebuie utilizată chiar în momentul producerii sale. Această condiţie este îndeplinită întrucât producerea, transportul, distribuţia şi utilizarea energiei electrice sunt legate una e alta şi decurg în cadrul unui ansamblu de instalaţii ce alcătuiesc sistemul energetic (SE).
 
      

Schema de principiu a SE
 EP-energie primară; IP-instalaţie primară; ITr-instalaţie de transport; MP-maşină primară; GS-generator sincron; CE-centrală electrică; SEV-staţie de evacuare; LT-linie de transport; SD-staţie de distribuţie; LD-linie de distribuţie; PT-post de transformare; CMT-consumator de medie tensiune; CMJ- consumator de joasă tensiune.

Prin sistem electroenergetic (SEE) sau sistem electric se înţelege partea electrică a sistemului energetic, începând cu generatoarele electrice până la receptoarele electrice inclusiv. În cadrul SEE, instalaţiile de producere, transport distribuţie şi utilizare a energiei electrice sunt interconectate într-un anumit mod şi au un regim comun şi continuu de producere şi consum a energiei electrice.

Energia electrică necesară alimentării consumatorilor din sistemele electroenergetice este produsă de generatoarele din centralele  electrice, la nivel de medie tensiune (6-24)kV. În centralele   electrice, diverse forme de energie din resursele primare se transformă succesiv, cu ajutorul unor maşini şi agregate, în energie mecanică şi ulterior în energie electrică.  Legătura dintre sursele de energie electrică (generatoare) şi consumatori este asigurată de instalaţiile de transport şi distribuţie a energiei electrice, adică de reţeaua electrică (RE).
  Legătura dintre sursele de energie electrică (generatoare) şi consumatori este asigurată de instalaţiile de transport şi distribuţie a energiei electrice, adică de reţeaua electrică (RE). Reţeaua electrică este alcătuită din următoarele elemente principale: linii electrice aeriene (LEA) şi în cabluri (LEC), staţii şi posturi de transformare, elemente secundare etc.

        
Reţea de înaltă tensiune Linii electrice subterane
            Liniile electrice aeriene sunt uşor accesibile, dar ocupă  spaţii mari şi sunt supuse permanent acţiunii distrugătoare a factorilor atmosferici şi poluanţi.

            Liniile electrice subterane nu aglomerează spaţiile aeriene, nu prezintă pericol de electrocutare directă, au siguranţă mare în exploatare dar sunt scumpe şi greu accesibile, de aceea se folosesc în cazul legăturilor submarine, în apropierea aeroporturilor, pe sub căile ferate. 

            Tensiunea nominală a liniei are una din valorile standardizate: 380V, 6KV, 10KV, 20KV, 35KV, 110KV, 220KV, 40KV.
 
Staţii de transformare Staţii electrice de distribuţie
Prezenţa în SEE a instalaţiilor de transport şi distribuţie a energiei  electrice este necesară din următoarele considerente:

- asigură transportul energiei la distanţe mari, din zonele de producere spre centrele de consum, transportul sub formă de energie electrică fiind soluţia economică;

-  acceptă diferenţa dintre tensiunea nominală a generatoarelor şi cea a consumatorilor, diferenţa dintre tensiunea nominală a liniilor de transport şi cea a consumatorilor,   diferenţa dintre puterea transportată şi cea solicitată individual de către receptoare; 

- funcţionarea interconectată a centralelor din SEE sau funcţionarea interconectată a SEE aparţinând unor zone teritoriale diferite impun existenţa unei reţele de legătură etc.

joi, 19 noiembrie 2015

Efectele tehnologilor

            Efectele tehnologiilor de producere a energiei  electrice asupra mediului inconjurator





Cum se produce energia electrica:

Energia electrica

- la locul de consum, energia electrica poate fi transformata in conditii economice in alte forme de energie;
- energia electrica poate fi divizata si utilizata in parti oricat de mici, dupa necesitati;

Dezavantajul pe care il prezinta energia electrica in comparatie cu alte forme ale energiei consta in aceea ca nu poate fi inmagazinata. Energia electrica trebuie produsa in momentul cand este ceruta de consumatori.

Producerea energiei electrice se realizeaza prin transformarea altor forme de energie:
- transformarea energiei chimice a combustibililor in turbine cu aer, gaz, motoare cu ardere interna;
- transformarea energiei potentiale sau cinetice a apelor;
- transformarea energiei atomice;
- transformarea altor forme de energie: maree, solara, eoliana; 


 

   





joi, 12 noiembrie 2015

transformarea energiei

Transformarea Energiei


   Generatorul de curent alternativ  sau alternatorul este acea masina sau instalatie  care realizeaza  transformarea energiei mecanice in energie electrica.

   Centrala electrica este un complex de instalatii in care se produce transformarea , prin intermediul energiei mecanice ,  a energiei a resulrselor naturale in energie electrica.


1.Centrale hidroelectrice:

Centralele hidroelectrice sunt niste mecanisme folosite lauzinele electrice unde sunt învârtite de turbine sau motoareputernice şi folosesc puterea apelor pentru producerea electricităţii. 

 Capacitatea unei centrale hidroelectrice depinde de cantitateade apă care trece pe secundă prin turbine, precum şi de înălţimea decădere a apei (în general, nu este vorba de o cădere în sensul propriu-zis, ci de o curgere). În natură însă, de cele mai multe ori există fiecantităţi mari de apă (la fluvii), fie înălţimi mari de cădere (în regiunimuntoase)

 În consecinţă, centralele hidroelecrice se clasifică în:-centrale cu o înălţime de cădere până la 50 m, numite instalaţii de joasă presiune, şi centrale cu înălţimi de cădere de peste 50 m,denumite instalaţii de înaltă presiune.Pentru acest tip de centrală există turbine hidraulicecorespunzătoare pentru acţionarea generatoarelor.

 În instalaţii de joasă presiune, axul turbinei adeseori este aşezat vertical; în modcorespunzător trebuie să fie montat şi generatorul. Acest generatorare în general o turaţie mai mică decât un turbogenerator şi că este înzestrat cu un rotor cu diametru mare şi poli aparenţi



2.Centrale termoelectrice:

O centrală termoelectrică, sau termocentrală este o centrală electrică care produce curent electric pe baza conversiei energiei termice obţinută prin arderea combustibillilor.[1] Curentul electric este produs de generatoare electrice antrenate de turbine cu abur, turbine cu gaze, sau, mai rar, cu motoare cu ardere internă.[2]
Drept combustibili se folosesc combustibilii solizi (cărbune, deşeuri sau biomasă), lichizi (păcură) sau gazoşi (gaz natural).
Uneori sunt considerate termocentrale şi cele care transformă energia termică provenită din alte surse, cum ar fi energia nucleară, solară sau geotermală, însă construcţia acestora diferă întrucâtva de cea a centralelor care se bazează pe ardere.

                                                                 


3.Centarle eoliene:

Energia eoliană este energia vântului, o formă de energie regenerabilă. La început energia vântului era transformată în energie mecanică. Ea a fost folosită de la începuturile umanităţii ca mijloc de propulsie pe apă pentru diverse ambarcaţiuni iar ceva mai târziu ca energie pentru morile de vânt. Morile de vânt au fost folosite începând cu secolul al VII-lea î.Hr. de perşi pentru măcinarea grăunţelor.

 Morile de vânt europene, construite începând cu secolul al XII-lea în Anglia şi Franţa, au fost folosite atăt pentru măcinarea de boabe cât şi pentru tăierea buştenilor, mărunţirea tutunului, confecţionarea hârtiei, presarea seminţelor de in pentru ulei şi măcinarea de piatră pentru vopselele de pictat. Ele au evoluat ca putere de la 25-30 KW la început până la 1500 KW (anul 1988), devenind în acelaşi timp şi loc de depozitare a materialelor prelucrate.[1]
Morile de vânt americane pentru ferme erau ideale pentru pomparea de apă de la mare adâncime.[1][2] Turbinele eoliene moderne transformă energia vântului în energie electrică producând între 50-60 KW (diametre de elice începând cu 1m)-2-3MW putere (diametre de 60-100m), cele mai multe generând între 500-1500 KW. Puterea vântului este folosită şi în activităţi recreative precum windsurfingul.
 La sfârşitul anului 2010, capacitatea mondială a generatoarelor eoliene era de 194 400 MW.

 Toate turbinele de pe glob pot genera 430 Terawaţioră/an, echivalentul a 2,5% din consumul mondial de energie. Industria vântului implică o circulaţie a mărfurilor de 40 miliarde euro şi lucrează în ea 670 000 persoane în întreaga lume.[3][4]




                            


4.Centrale nuclearo-electrice

Una central o planta nuclear es una instalación industrial empleada para la generación de energía eléctrica a partir de energía nuclear.

Se caracteriza por el empleo de combustible nuclear fisionable que mediante reacciones nucleares proporciona calor que a su vez es empleado, a través de un ciclo termodinámico convencional, para producir el movimiento de alternadores que transforman el trabajo mecánico en energía eléctrica. Estas centrales constan de uno o más reactores.
El núcleo de un reactor nuclear consta de un contenedor o vasija en cuyo interior se albergan bloques de un material aislante de la radioactividad, comúnmente se trata de grafito o de hormigón relleno de combustible nuclear formado por material fisible (uranio-235 o plutonio-239).

En el proceso se establece una reacción sostenida y moderada gracias al empleo de elementos auxiliares que absorben el exceso de neutrones liberados manteniendo bajo control la reacción en cadena del material radiactivo; a estos otros elementos se les denominan moderadore



5.Centrale mareometrice:

Energia mareelor este energia ce poate fi captată prin exploatarea energiei potenţiale rezultate din deplasarea pe verticală a masei de apă la diferite niveluri sau a energiei cinetice datorate curenţilor de maree. Energia mareelor rezultă din forţele gravitaţionale ale Soarelui şi Lunii, precum şi ca urmare a rotaţiei terestre.
Este o formă de energie regenerabilă.

  Resultado de imagen para centrale maremotrice                                                                                                                                                                                         
6. Centrale solare:


sâmbătă, 24 octombrie 2015

Energiei electrotehnica , electronica

                             Energiei electrotehnica , electronica 


Veti Afla...

- Activiteaza zilnica a oamenilor presupune  utilizarea unui surse de energie.
-Energie electrica  este folosita  pe scara larga in societate .
-Cu ajutorul electrotehnicii si electrotecnicii s-au obtinut progrese remarcabile in diverse    sectoare de activitate .

*Surse de energie utilizate de om 
*Transformarea energiei
*Materiale utilizate in electrohtehnica si electronica
*Circuite electrice simple
*Circuite electronice simple

Etape ale Tehnologiei :

250:  Apare prima roata hidraulica ,  inventarea acestia este atribuita grecului Ctesibios.

600-700:  In Persia  se construiesc primele mori de vant , utilizate pentru macinarea cerealelor.

1780:  Apare prima masina cu abur ,perfectionata realizata , de James Watt.

1877:  T.A. Edison pune la punct procedul de realizare a lampii cu incandescenta.

1878:  Nikolaus Otto  construieste motorul cu explozie perfectionat.

1883:  L. Gaulard realizeaza primul transformator elctric.

1887:  N. Tesla breveteaza primul motor electric.

1904:  J.A. Fleming  construieste dioda.

1910:  Apare lampa flurescenta.  Henri Coanda contruieste  primul avion cu reactie.

1942:  Enrico Femei reakizeaza prima pila atomica.(reactor nuclear)

1947:  In S.U.A  se inventeaza tranzistorul.

1958:   In laboratoarele firmei Texas Instruments (S.U.A.) se realizeaza  primul circuit  intregrat.

1963:  Intra in functie  centrala mareomortica de la Rance.(Franta)






Tehnologii traditionale

Tehnologgii traditionale  bazate pe utilizarea primare


Ansambul proceselor si al metodelor utilizate cu scopurii  obtinerii unui anumit produs reprezinta tehnologia de obtinere a produsului respectiv.


-Piva de mana
-Piva cu pilugi actionata manuala
-Presa de mana
-Teasc cu suburi vertical actionat manual
-Sistem de mori de apa din lumea antica,din secolul IV,d.H.
-Piva de ulei
-Valtoarea
-Arbore cu came
-Mori de vant cu aripi de lemn si de panza.


Piva de mana:

Intr-o prima acceptiune ,piva (sau piua ) era un vas mare   in care se pisau  manual cerealele sau semintele  oleaginoase. 
    Privele cele mai primitive cu pilug  ,actionat manual erau cunoscute  ica din neolitic.
Maitarziu au aparut tipuri perfectionate :pive de picior , functionand pe principul parghiei ,  pive cu roate de piatra ,  rulata prin tractiune animala intr-un jgheab circular etc.


Peresele :

In diverse forme au fost utilizate pentru obtinerea anumitor produse , prin separe cu ajutorul zdrobirii ,  extragerea mierii de albine din faguri , obtinerea unor  uleiuri . etc.


Pod plutitor :

In tara noastra , in zona Muresului , podurile plutitoare sunt atestate  documentear din secolul al X-lea.



Arbore cu came :

 Arborele cu came este o piesă unitară, cu geometrie complexă, ce conține came de admisie și deevacuare. Decalajul unghiulare între came depinde de ordinea de aprinderea a cilindrilor. La motoarele cu 4 supape pe cilindru, DOHC, sunt doi arbori cu came, unul pentru supapele de admisie iar cel de-al doilea pentru supapele de evacuare.Arborele cu came se fabrică din oțel aliat sau fontă aliată, prin forjare, turnare sau strujire din bare de oțel.  
 Camele și fusurile sunt supuse unor tratamente termice de călire pentru creșterea rezistenței mecanice.
    Camele sunt prelucrate direct în materialul arborelui. Acestea transformă mișcarea de rotație în mișcare de translație alternativă. Înălțimea și viteza de deschidere a supapelor depind de profilul camei
Punctele extreme ale profilului camei

Valtoarea :
”In valtoarea mintii se invart multe idei noi pe care le putem impartasi de o maniera constructiva prin explorari creative si prin cautarea noului in adolescenta, insa putem aluneca, la fel de usor, intr-un alt tip de valtoare a mintii in care pierdem controlul si echilibrul, iar emotiile actioneaza ca un tsunami de sentimente coplesitoare. In acele momente, ne umplem nu numai de exaltare mentala, ci si de confuzie. In adolescenta, trecem prin ambele tipuri de valtori ale mintii. Pe scurt, modificarile cerebrale din adolescenta prezinta atat riscuri, cat si oportunitati. Modul in care navigam pe apele adolescentei, ca tineri aflati in aceasta calatorie sau ca adulti insotitori,€” poate indrepta corabia care este viata noastra catre locuri periculoase sau catre aventuri palpitante. Decizia ne apartine.”

Képtalálat a következőre: „valtoarea”