joi, 19 noiembrie 2015

Efectele tehnologilor

            Efectele tehnologiilor de producere a energiei  electrice asupra mediului inconjurator





Cum se produce energia electrica:

Energia electrica

- la locul de consum, energia electrica poate fi transformata in conditii economice in alte forme de energie;
- energia electrica poate fi divizata si utilizata in parti oricat de mici, dupa necesitati;

Dezavantajul pe care il prezinta energia electrica in comparatie cu alte forme ale energiei consta in aceea ca nu poate fi inmagazinata. Energia electrica trebuie produsa in momentul cand este ceruta de consumatori.

Producerea energiei electrice se realizeaza prin transformarea altor forme de energie:
- transformarea energiei chimice a combustibililor in turbine cu aer, gaz, motoare cu ardere interna;
- transformarea energiei potentiale sau cinetice a apelor;
- transformarea energiei atomice;
- transformarea altor forme de energie: maree, solara, eoliana; 


 

   





joi, 12 noiembrie 2015

transformarea energiei

Transformarea Energiei


   Generatorul de curent alternativ  sau alternatorul este acea masina sau instalatie  care realizeaza  transformarea energiei mecanice in energie electrica.

   Centrala electrica este un complex de instalatii in care se produce transformarea , prin intermediul energiei mecanice ,  a energiei a resulrselor naturale in energie electrica.


1.Centrale hidroelectrice:

Centralele hidroelectrice sunt niste mecanisme folosite lauzinele electrice unde sunt învârtite de turbine sau motoareputernice şi folosesc puterea apelor pentru producerea electricităţii. 

 Capacitatea unei centrale hidroelectrice depinde de cantitateade apă care trece pe secundă prin turbine, precum şi de înălţimea decădere a apei (în general, nu este vorba de o cădere în sensul propriu-zis, ci de o curgere). În natură însă, de cele mai multe ori există fiecantităţi mari de apă (la fluvii), fie înălţimi mari de cădere (în regiunimuntoase)

 În consecinţă, centralele hidroelecrice se clasifică în:-centrale cu o înălţime de cădere până la 50 m, numite instalaţii de joasă presiune, şi centrale cu înălţimi de cădere de peste 50 m,denumite instalaţii de înaltă presiune.Pentru acest tip de centrală există turbine hidraulicecorespunzătoare pentru acţionarea generatoarelor.

 În instalaţii de joasă presiune, axul turbinei adeseori este aşezat vertical; în modcorespunzător trebuie să fie montat şi generatorul. Acest generatorare în general o turaţie mai mică decât un turbogenerator şi că este înzestrat cu un rotor cu diametru mare şi poli aparenţi



2.Centrale termoelectrice:

O centrală termoelectrică, sau termocentrală este o centrală electrică care produce curent electric pe baza conversiei energiei termice obţinută prin arderea combustibillilor.[1] Curentul electric este produs de generatoare electrice antrenate de turbine cu abur, turbine cu gaze, sau, mai rar, cu motoare cu ardere internă.[2]
Drept combustibili se folosesc combustibilii solizi (cărbune, deşeuri sau biomasă), lichizi (păcură) sau gazoşi (gaz natural).
Uneori sunt considerate termocentrale şi cele care transformă energia termică provenită din alte surse, cum ar fi energia nucleară, solară sau geotermală, însă construcţia acestora diferă întrucâtva de cea a centralelor care se bazează pe ardere.

                                                                 


3.Centarle eoliene:

Energia eoliană este energia vântului, o formă de energie regenerabilă. La început energia vântului era transformată în energie mecanică. Ea a fost folosită de la începuturile umanităţii ca mijloc de propulsie pe apă pentru diverse ambarcaţiuni iar ceva mai târziu ca energie pentru morile de vânt. Morile de vânt au fost folosite începând cu secolul al VII-lea î.Hr. de perşi pentru măcinarea grăunţelor.

 Morile de vânt europene, construite începând cu secolul al XII-lea în Anglia şi Franţa, au fost folosite atăt pentru măcinarea de boabe cât şi pentru tăierea buştenilor, mărunţirea tutunului, confecţionarea hârtiei, presarea seminţelor de in pentru ulei şi măcinarea de piatră pentru vopselele de pictat. Ele au evoluat ca putere de la 25-30 KW la început până la 1500 KW (anul 1988), devenind în acelaşi timp şi loc de depozitare a materialelor prelucrate.[1]
Morile de vânt americane pentru ferme erau ideale pentru pomparea de apă de la mare adâncime.[1][2] Turbinele eoliene moderne transformă energia vântului în energie electrică producând între 50-60 KW (diametre de elice începând cu 1m)-2-3MW putere (diametre de 60-100m), cele mai multe generând între 500-1500 KW. Puterea vântului este folosită şi în activităţi recreative precum windsurfingul.
 La sfârşitul anului 2010, capacitatea mondială a generatoarelor eoliene era de 194 400 MW.

 Toate turbinele de pe glob pot genera 430 Terawaţioră/an, echivalentul a 2,5% din consumul mondial de energie. Industria vântului implică o circulaţie a mărfurilor de 40 miliarde euro şi lucrează în ea 670 000 persoane în întreaga lume.[3][4]




                            


4.Centrale nuclearo-electrice

Una central o planta nuclear es una instalación industrial empleada para la generación de energía eléctrica a partir de energía nuclear.

Se caracteriza por el empleo de combustible nuclear fisionable que mediante reacciones nucleares proporciona calor que a su vez es empleado, a través de un ciclo termodinámico convencional, para producir el movimiento de alternadores que transforman el trabajo mecánico en energía eléctrica. Estas centrales constan de uno o más reactores.
El núcleo de un reactor nuclear consta de un contenedor o vasija en cuyo interior se albergan bloques de un material aislante de la radioactividad, comúnmente se trata de grafito o de hormigón relleno de combustible nuclear formado por material fisible (uranio-235 o plutonio-239).

En el proceso se establece una reacción sostenida y moderada gracias al empleo de elementos auxiliares que absorben el exceso de neutrones liberados manteniendo bajo control la reacción en cadena del material radiactivo; a estos otros elementos se les denominan moderadore



5.Centrale mareometrice:

Energia mareelor este energia ce poate fi captată prin exploatarea energiei potenţiale rezultate din deplasarea pe verticală a masei de apă la diferite niveluri sau a energiei cinetice datorate curenţilor de maree. Energia mareelor rezultă din forţele gravitaţionale ale Soarelui şi Lunii, precum şi ca urmare a rotaţiei terestre.
Este o formă de energie regenerabilă.

  Resultado de imagen para centrale maremotrice                                                                                                                                                                                         
6. Centrale solare: