Familii ocupatinale din domeniul tehnic
Componenta reprezinta capacitatea de a aplica , transfera si combina cunostinte si deprinderi in situatii si medii de munca diverse pentru a realiza eficient activitatile cerute la locul de munca.
FAMILIA OCUPATIONAL :
1.Mecanica si tehnologia materialelor :tehnician mecanic pentru intretinere si reparatii , proiectant in constructia de masini
2.Electrotehnica si energetica :tehnician electrotehnist , termoenergetician , maistru exploatare statii electrice
3.Electronica , automatica , informatica tehnologica industriala :tehnician electronist , tehnician in automatizari , electronist depanator tehnica de calcul
4.Exectractia si prelucrarea minereurilor :topograf in mina
5.Exersactia si prelucrarea petrolului si a gazelor :normator in domeniul extractiei si tratarii petrolului si gazelor
6.Chimie industriala :tehnician in chimie industriala
7.Constructii si lucrari publice :tehnician in lucrari publice
8.Agricultura :tehnician cadastru funciar-topograf
9.Industrie alimentara :trhnician in indutria alimentara
10.Fabricarea produselor din lemn :Tehnician in prelucrarea lemnului
11.
industrie usoara :tehnician in idnustria textila
12.Transporturi : tehnician in transporturi
13.Tehnici audiovizuale si de comunicatii :tehnoredactor , cameraman , fotoreporter
14.Sivicultura ape si protectia mediului : tehnician silvic
15.Servicii si productie artizanala :decorator , vitrinier
FOTOREPORTER
Cine sunt si cu ce se ocupa? Meseria de reporter fotograf este aceea de a fotografia situatii si obiecte care pot fi reproduse apoi în publicatii, ziare, reviste si alte mijloace de comunicare vizuala; fotografiile sunt în legatura, de obicei, cu articole, stiri si alte informatii, sau cu continutul sau forma unor publicatii.
Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa faca fotografii alb-negru si color cu scopul de a descrie situatia la un moment dat într-o maniera cât mai reala - sa faca fotografii reprezentând momente importante din domeniile politic, sportiv, cultural si altele pentru a fi incluse în ziare si periodice, inclusiv sa coopereze cu jurnalistii implicati - sa lucreze la partea de imagine a publicatiilor - sa proceseze fotografiile pentru reportaje si sa le aseze alaturi de texte - sa faca fotografii de specialitate, daca i se solicita în reportajele de la stiri (de exemplu, fotografii sub apa, de fizica si chimie nucleara pentru înregistrarea fenomenelor invizibile cu ochiul liber, pentru documentatii despre fenomene meteorologice, în domeniul biologiei etc.) - sa faca copii si sa mareasca fotografii, sa developeze filme - sa retuseze negative si pozitive - sa copieze, sa reduca marimea si sa mareasca fotografiile si afise de toate marimile - sa developeze, sa mareasca sau sa reduca intensitatea filmelor - sa pregateasca solutiile de culoare si preparatele lor - sa faca fotografii pentru documente de arhiva si documente istorice - sa asigure securitatea fotografiilor de arhiva si a documentelor - sa mentina contactul cu birourile de presa si cu editurile - eventual sa organizeze propria sa expozitie de fotografii.
Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Munca se desfasoara în medii variate - sali de sedinte, stadioane, în natura si în aer liber, în mediu urban sau rural normal, dar si în locuri periculoase, cum sunt cele unde se tin demonstratii, au loc revolte de strada sau chiar conflicte militare. Conditii de vreme schimbatoare, munca peste program si uneori evenimente periculoase pot reprezenta conditiile de munca.
Ce instrumente / echipamente folosesc? Instrumentele de lucru includ în primul rând camere fotografice cu accesoriile lor (trepiede, blitzuri, obiective), precum si echipamente de laborator fotografic.
De ce aveti nevoie pentru a reusi? Un anumit simt al situatiilor, ochi bun pentru aprecierea aspectelor estetice ce urmeaza a fi fotografiate, concentrare, rabdare si reactii